Βασίλης Λουλές – Βιογραφικό και Δείγματα από ταινίες του

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην τεκμηρίωση, ταξινόμηση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε  αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ του Φιλιά εις τα παιδιά (2012), με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν κατά την Γερμανική Κατοχή χάρις στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στον Τύπο. Προβάλλεται πολύ συχνά στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Στο ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (2014) γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών.

Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας Ένας λαμπερός ήλιος (2000) προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ARTE (Γερμανία-Γαλλία) και προβλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο αφιερωμάτων για τον «Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο».

Τα έργα του Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος προβλήθηκαν τo φθινόπωρο του 2014 σε 11 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.

Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD (California), SIMON FRASER (Vancouver, Canada), Mc GILL (Montreal, Canada). Η περιοδεία αυτή περιελάμβανε προβολές και συζητήσεις του ίδιου με το κοινό, διήρκεσε πάνω από ένα μήνα και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έγινε με τη χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA).

Λεπτομέρειες εδώ: http://onassisusa.org/education/special-events  (κατεβαίνοντας στη σελίδα, στο PREVIOUS EVENTS)

Από τότε, μετά από πρόσκληση άλλων Πανεπιστημίων, συνεχίζει τις περιοδείες στη Βόρειο Αμερική με τα παραπάνω έργα του καθώς και με το Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί.

Έτσι, επισκέφτηκε και τα PRINCETON UNIVERSITY, UNIVERSITY of MICHIGAN, YORK UNIVERSITY (Toronto, Canada), PENN UNIVERSITY (Philadelphia), STONY BROOK UNIVERSITY, INDIANA UNIVERSITY, DUKE UNIVERSITY (North Carolina), LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY (Los Angeles, California), UNIVERSITY of CALIFORNIA SAN DIEGO, SAN FRANCISCO STATE UNIVERSITY, UNIVERSITY of MISSOURI ST. LOUIS, UNIVERSITY of CONNECTICUT, DARTMOUTH COLLEGE (Hanover, New Hampshire), UNIVERSITY of DELAWARE, UNIVERSITY OF RHODE ISLAND, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, UNIVERSITY OF CALIFORNIA LOS ANGELES (UCLA), κ.ά.

Πραγματοποιεί Σεμινάρια επιμόρφωσης και Εργαστήρια Κινηματογράφου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, πάνω σε θέματα όπως: Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Ανάλυση περιεχομένου και γλώσσας κινηματογραφικών αρχείων, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ.

Συνεργάζεται με κατά τόπους Ιστορικά, Εθνογραφικά ή Λαογραφικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιστορικά Αρχεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

  • Ειδικότερα, πραγματοποιεί Εργαστήρια με θέμα Το Ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση και συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς.
  • Το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Βωβούσας (Ιωαννίνων) οργανώνοντας ένα θερινό Εργαστήριο 8 ημερών με τον τίτλο Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργήθηκε ομαδική ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους εμπνευσμένη από τα στοιχεία του τόπου (φύση, άνθρωποι, τοπική ιστορία, επαγγέλματα, θρύλοι και παραμύθια, κλπ). Το εργαστήριο επαναλήφθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2017 και το καλοκαίρι του 2018. Θα ξαναγίνει το καλοκαίρι του 2019.
  • Το 2017 συμμετείχε ως supervisor στο ΗΟΜΕ–ΝEW HOME, μια πρωτοβουλία που είχε στόχο τη δημιουργία μικρών ντοκιμαντέρ με θέμα το προσφυγικό ζήτημα. Οι ομάδες που υλοποίησαν τις ταινίες ήταν μη επαγγελματίες Έλληνες πολίτες ή πρόσφυγες ή μετανάστες. Έξι επαγγελματίες σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ πρόσφεραν στους δημιουργούς καλλιτεχνική και οργανωτική υποστήριξη. Ο Βασίλης Λουλές ήταν ένας από αυτούς και επέβλεψε 5 ταινίες.

Η πρωτοβουλία αυτή επαναλήφθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και απέφερε κάποιες ακόμα ταινίες.

Γράφει κείμενα σε ηλεκτρονικές σελίδες.

Κάποια από αυτά είναι εδώ: http://parallaximag.gr/author/loulesparallaxi/

και εδώ: http://dimartblog.com/tag/βασίλης-λουλές/


Φιλμογραφία Βασίλη Λουλέ (επιλογή)

2016  Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα της Ρόδου) / ντοκ. 47’

2014  Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2014  Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2012  Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012  Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005  Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000  Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999  Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996  Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993  Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990  Απών / μυθοπλασία 15’


 

Δείγματα από ταινίες του

Φιλιά εις τα παιδιά (Trailer)

http://youtu.be/qK1ibdvrGbE

Φιλιά εις τα παιδιά (4 αποσπάσματα)

http://youtu.be/B4iSC7uEo_w

http://youtu.be/ID-eXOxxRj4

http://youtu.be/b1pUzHfnsUw

http://youtu.be/6rrSpZoleg4

Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (απόσπασμα)

https://www.youtube.com/watch?v=7IbgcfzCL3Y

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη (απόσπασμα)

http://youtu.be/GJ5LNU0Ar3k

Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών (απόσπασμα)

http://youtu.be/R8T82mLjfa0

Θηλειά (πλήρης ταινία)

https://youtu.be/kc40Ap8f2g0

Στα ορεινά βοσκοτόπια (πλήρης ταινία)

https://www.youtube.com/watch?v=TxGtxOeNoTA&t=2s

Απών (πλήρης ταινία μικρού μήκους σε 2 μέρη)

α) http://www.youtube.com/watch?v=xYX35al4jW4

β) http://www.youtube.com/watch?v=CMV9epIzzRg


Επικοινωνία: Βασίλης Λουλές

τηλ. 6944 524198

vassilisloules@gmail.com

http://www.facebook.com/vassilis.loules

Πρόσφατα Άρθρα