Συντελεστές

Ιστορική επιμέλεια

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος από την οπτική μιας επαρχιακής πόλης. Πολιτική, Δικαιοσύνη και Κοινωνία στη Λαμία, 1946-1949». Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκεται η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες, καθώς και όψεις του εμφυλίου πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διατελέσει επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Επενδυτής.

Ο Γιάννης Σκαλιδάκης γεννήθηκε το 1977 στη Μασσαλία. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι. Είναι ιστορικός, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2012 με τίτλο «Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (1944): ένας τύπος επαναστατικής εξουσίας. Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι». Επεξεργασμένη μορφή της διατριβής εκδόθηκε το 2014 με τίτλο «Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944)» από τις εκδόσεις Ασίνη.
Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του βρίσκεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη, η γερμανική πολιτική στις κατεχόμενες χώρες και η αντίσταση σε αυτήν, το Ολοκαύτωμα και τα ναζιστικά αντίποινα, οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα σε επιστημονικά έντυπα και στον Τύπο.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η διατριβή του εκδόθηκε το 2012 με τίτλο Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Τον Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, επίσης από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, το οποίο έχει διοργανώσει σειρά επιστημονικών συνεδρίων για την περίοδο 1936-1949. Από το 2013 πραγματοποιεί τους πρώτους συλλογικούς περιπάτους στην Αθήνα με θέμα την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών.

Συντελεστές έκθεσης«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»

Οργανωτική επιτροπή: Αρχείο ΕΡΤ (Βασίλης Αλεξόπουλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γιάννης Γκλαβίνας – Αμαλία Παππά), Γενική Γραμματεία Συντονισμού (Μενέλαος Χαραλαμπίδης), Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη (Τάσος Σακελλαρόπουλος), Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Βαγγέλης Καραμανωλάκης), Ελληνικό Λογοτεχνικός και Ιστορικό Αρχείο / Μ.Ι.Ε.Τ. (Δημήτρης Μπαχάρας), Πολεμικό Μουσείο

Επιμέλεια έκθεσης – κείμενα: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος
Γραφιστικές εφαρμογές: Ιωάννα Γιουντέρη
Ηλεκτρονική επεξεργασία φωτογραφιών: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη – Γεωργία Ιμσιρίδου, Λεωνίδας Κουργιαντάκης
Συντήρηση τεκμηρίων: Τμήμα Συντήρησης και Αναπαραγωγής Γενικών Αρχείων του Κράτους
Προβολές οπτικοακουστικού υλικού – τεχνική υποστήριξη: Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.
Ψηφιακές εκτυπώσεις: Copy Express

Επιμέλεια και συντονισμός αφιερώματος «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης»

Φαίδρα Παπαδοπούλου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Γιάννης Σκαλιδάκης, Γενική Γραμματεία Συντονισμού

Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων

Γενικός συντονισμός

Βασιλική Σακκά
Ιστορικός
Διδάκτωρ Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Ιστορίας
Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

 

Ιωάννα Π. Δεκατρή,

Ιστορικός – Αρχαιολόγος
Μ.Δ.Ε. στη Διδακτική της Ιστορίας
Υπ.Δρ Μουσειακής Εκπαίδευσης
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας

Ευαγγελία Κουνέλη
Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Σχολική Σύμβουλος 55ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής

Παναγιώτης Πυρπυρής
Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

 

Δημιουργία Τοποσήμων

Έρευνα – Κείμενα: Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ. Ιστορίας ΕΚΠΑ
Σχεδιασμός: Μάνος Μυλωνάκης, Αρχιτέκτονας
Κατασκευή: Triopton Architects – Κώστας Θώδης
Επιβλέποντες Αρχιτέκτονες: Triopton Architects
Μεταφράσεις: Damian Mac Con Uladh, Δημοσιογράφος

 

Ομάδες Προφορικής Ιστορίας

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ)
Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ)
Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης (ΟΠΙΚ)