Το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στην κατοχική Αθήνα

3_5plain-700Την περίοδο της Κατοχής στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος ήταν η έδρα της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), μια από τις κυριότερες ελληνικές φιλοναζιστικές οργανώσεις. Η ΕΣΠΟ επιχείρησε να στρατολογήσει Έλληνες για να πολεμήσουν με τη γερμανική Βέρμαχτ κατά του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Παράλληλα διοργάνωνε αποστολές Ελλήνων εργατών στα εργοστάσια της Γερμανίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), τοποθέτησαν βόμβα ανατινάσσοντας το κτίριο. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος. Λίγο αργότερα η ΕΣΠΟ διαλύθηκε. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή κατεχόμενη χώρα η οποία δεν συγκρότησε εθελοντικά στρατιωτικά σώματα ντυμένα με τις στολές της γερμανικής Βέρμαχτ.

Η προδοσία ενός χωροφύλακα οδήγησε στη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της ΠΕΑΝ. Στις 7 Ιανουαρίου 1943 οι Γερμανοί εκτελέστηκαν τους Αθανάσιο Σκούρα, Ιωάννη Κατεβάτη, Δημήτρη Λόη και Διονύση Παπαδόπουλο, στις 4 Φεβρουαρίου 1943 τον αρχηγό της ΠΕΑΝ Κώστα Περρίκο, ενώ η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.