Η Πείνα. Το Νεκροτομείο Αθηνών στην οδό Μασσαλίας

3_1plain-700Την περίοδο της Κατοχής στην οδό Μασσαλίας, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εδώ έφταναν τα φορτηγά του Δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942. Περίπου 40.000 Αθηναίοι πέθαναν από ασιτία, καθιστώντας την πείνα πρώτη αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Τα λαϊκά στρώματα, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και η «νεόπτωχοι» της Κατοχής, υπήρξαν τα κύρια θύματα του λιμού. Στην κορύφωση του λιμού πέθαιναν στην Αθήνα περίπου 700 άτομα ημερησίως. Ένας Αθηναίος θυμάται ότι «τη φριχτή εκείνη εποχή είδαν παιδιά να τρώνε τα εμέσματα των Ιταλών και Γερμανών αξιωματικών έξω από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες».

Πολλές οικογένειες, για να μην παραδώσουν το δελτίο σίτισης του νεκρού στις αρχές, εγκατέλειπαν τα πτώματα στο δρόμο ή έξω από νεκροταφεία. Οι νεκροί θάβονταν σε ομαδικούς ανώνυμους τάφους. Το συλλογικό τραύμα του λιμού ήταν τόσο βαθύ που για δεκαετίες μετά η μνήμη της πείνας στοίχειωνε τις σκέψεις των Αθηναίων.